Norges største innsjø vil få mye oppmerksomhet. I dette innslaget får du presentert viktige fiskearter i innsjøen, litt om dens økologi og dagens miljøtilstand.
Har du hørt om Mjøsas istidsrelikter, som har levd her siden siste istid, eller om den særegne geologien som finnes i dette området? Begge deler vil bli presentert i Over og under vannlinjen II. En viktig del av i innslaget om Mjøsa blir å forklare hvordan innsjøen påvirker temperaturen i Vorma. Navnet Vorma betyr ´varm´, men er elva alltid så varm, da?
Langs Vorma og Glomma finner vi raviner og evjer. Slike områder har stor betydning for mangt av liv, både over og under vann. Stensaker kjenner godt til disse to naturtypene og tar oss med på en liten reise i dem.
Innslaget om Åavassdraget i Blaker i tidligere Sørum, blir en personlig og faktaorientert tilnærming til et vassdrag som har betydd mye i foredragsholderens liv. Hva skjer på miljøfronten her i dag for å bedre livet i og langs elva? Dette er et tema som bør fange mange Romerikingers interesse, også med tanke på hvor dårlig miljøtilstanden i Oslofjorden har blitt. Under arbeidet med innslaget om Åavassdraget har Stensaker fått god hjelp fra Vannområde Øyeren.
Verdens eneste torskefisk i ferskvann heter lake. Den finner vi Mjøsa, Vorma, Glomma og Øyeren, osv.. Denne nattaktive rovfisken, som gyter om vinteren, har foredragsholderen hatt et helt spesielt forhold til siden guttedagene i Blaker. Bli med på lakefiske nedenfor Bingsfossen ved Sørumsand.
Norges eldste dokumenterte båt ble funnet i Glomma ved Sørumsand på 1990-tallet. Sørumbåten er en 12 meter lang stokkebåt laget i eik. For å presentere en liten historie om båten som ble bygget med «enkel» teknologi for 2200 år siden, har Stensaker fått hjelp fra Norsk Maritimt Museum.
Reisen avsluttes i Nordre Øyeren naturreservat, hvor Nord-Europas største innlandsdelta ligger. Artsrikdommen i dette området er svært stor. Like ved reservatet finner vi Fetsund lenser, som ble museum etter at tømmerfløtingen i Glomma opphørte i 1985. Elva var Nordens viktigste fløtningselv.
Foredragsholderen vil som vanlig presentere mange bilder han selv har tatt, samt noen historiske motiver fra det som en gang var.
Morten Borgenvik Stensaker er bosatt på Årnes. Han vokste opp i Blaker og har siden barndommen vært levende opptatt av livet i ferskvann og sjø.
